Istoric

Demarat in primavara anului 2006, “Art Delivery – Strada Arthur Verona este strada ta!” a fost primul eveniment urban care si-a propus sa atraga atentia riveranilor, a locuitorilor orasului in trecere prin zona centrala, dar si a autoritatilor locale asupra notiunii de “traseu cultural”. Ales si propus datorita zestrei exceptionale de repere culturale si arhitecturale, de identitate istorica si memoriala, traseul Arthur Verona, de la Scoala Centrala pana la Ateneul Roman, isi propune valorificarea acesteia precum si convertirea peisajului urban in peisaj cultural.

Astfel, prin inchiderea temporara a circulatiei auto, pe strada amplasata intre Libraria Carturesti si Cinematograful Patria s-a amenajat, cu ajutorul unui parteneriat dintre sectorul public si cel privat, un spatiu deschis, o zona vie de comunicare, solidaritate comunitara, contact si experiment artistic. Timp de doua zile s-au desfasurat in plina strada diverse activitati, de la ateliere pentru copii, expozitii, happening-uri, pana la concerte si proiectii de filme documentare.

„Street Delivery este un exerciţiu de bucurie prin bună învecinare” crede arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. “Dacă ne referim la acest conflict, la suprapunerea dintre o stradă veche, pe care cetăţeanul putea să circule între Gădina Icoanei şi Ateneu, şi acest bulevard, care a însemnat modernizarea Bucureştiului, atunci se poate spune că proiectul nu este încă terminat. Strada Arthur Verona este o stradă ca oricare alta, dar cei care locuiesc sau lucrează aici – Ordinul Arhitecţilor, Cărtureşti, TIAB, Biserica Anglicană şi ceilalţi care au înţeles să participe – şi-au deschis porţile şi au lansat o invitaţie la colaborare şi dialog. Cu fiecare ediţie, Street Delivery îşi propune să rezolve o problemă a cartierului, fie că e vorba de un trotuar care trebuie reparat, de un gard care trebuie refăcut, de iluminarea stradală, monumente care trebuie recondiţionate sau de piaţeta din faţa bisericii. Sunt lucruri simple, care aduc calitate spaţiului urban.”
Street Delivery nu ar fi posibil fără sprijinul vecinilor, voluntarilor, participanţilor, sponsorilor şi al partenerilor media.

Evenimentul a fost organizat de Libraria Carturesti si de Ordinul Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 2 si cu sustinerea a numerosi voluntari, fie ca au fost institutii, asociatii sau persoane fizice.

A fost un eveniment non-profit si de responsabilizare sociala care si-a propus sa puna in evidenta rolul spatiului public, al importantei culturii si al memoriei istorice in dezvoltarea durabila a orasului.

Din acest an evenimentul a fost preluat si de libraria Carturesti din Timisoara, aflata pe strada Florimund Mercy, iar din 2013 Iaşiul se adaugă oraşelor care militează pentru recuperarea şi valorizarea spaţiului public.

Din anul 2007, pe strada Arthur Verona tronsonul inchis s-a extins de la Scoala Centrala pana in Bld. Magheru.