Salvati Rosia Montana

Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafaţă cu cianuri din Europa, propusă la Roşia Montană de compania Roşia Montană Gold Corporation.
Iniţiată în 2002, Salvaţi Roşia Montană s-a dezvoltat în cea mai amplă campanie de mediu din România, reunind opoziţia locală din Roşia Montană – reprezentată de asociaţia Alburnus Maior şi activişti din întreaga ţară – ONG-uri, artişti, liber profesionişti, cercetători, jurnalişti. În acelaşi timp, Campania Salvaţi Roşia Montană este sprijinită activ de alte peste 40 de organizaţii nonguvernamentale, Academia Română, universităţi, grupuri profesionale, personalităţi publice, biserici şi de sute de mii de oameni din lume.
Ne opunem:
• Planului de relocare care ar afecta 740 de gospodării şi 140 de apartamente;
• Distrugerii patrimoniului istoric şi arheologic de o valoare inestimabilă;
• Utilizării tehnologiei pe bază de cianuri;
• Extragerii aurului la scară largă, pe bază de carieră deschisă.

Până în prezent, Alburnus Maior şi Campania Salvaţi Roşia Montană au derulat nenumărate acţiuni pentru stoparea proiectului minier, apărarea drepturilor comunităţii locale şi pentru dezvoltarea durabilă a zonei:

acţiuni în instanţă / sesizări la nivel naţional şi european / lobby / petiţii / proteste / marşuri / ocupări / acţiuni directe / festivalul cultural şi ecologic FânFest (muzică, film, teatru, piaţă) / tabere / proiecte turistice / conferinţe / rapoarte de analiză


Site-urile Campaniei Salvaţi Roşia Montană:
www.rosiamontana.org
www.rosiamontana.net

Facebook:
www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco
www.facebook.com/alburnusmaior

În cdrul Street delivery vom avea următoarele activități:

Proiecţie film documentar “Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră”

Două zone în Europa. Una în România, cealaltă în Grecia. Le despart mii de kilometri dar au ceva în comun. Aurul în vreme de criză.

Roşia Montană este un sat cu 4000 de locuitori, cuibărit de-a lungul unei văi în Carpaţii României, o localitate cu o istorie veche de 2000 de ani. Subsolul său adăposteşte o comoară, cel mai mare depozit de aur din Europa. Este vorba de o rezervă imensă de aur pe care compania canadiană Gabriel Resources doreşte să o extragă prin dezvoltarea celei mai mari mine în carieră deschisă din Europa.

Preţul aurului, ajuns la un maxim istoric, face ca această investiţie să fie foarte profitabilă pentru compania canadiană. Pe de altă parte, statul român vede în acest proiect un catalizator al dezvoltării economice, generator de locuri de muncă şi profit economic de miliarde de dolari, toate aceste în vreme de criză. Există însă o mână de locuitori foarte hotărâţi, care se opun acestei mine de ani de zile şi care cred cu tărie că adevărata valoare a Roşiei Montane nu stă în aurul de sub ea.

În condiţiile în care realizarea acestui proiect miniere presupune relocarea oamenilor, poluarea mediului şi distrugerea moştenirii culturale, cine are căderea să decidă că toate aceste valori merită sacrificate?

Golden Times: The Black Vilva / r. Yorgos Avgeropoulos / 52’ / Grecia, 2012 / Produs pentru Greek Public Television ERT ©2011-2012

Expoziţia foto

Fotografiile fac parte din Expoziția Patrimoniul din Roşia Montană in imagini.

Roşia Montană a găzduit în perioada 15-17 iunie 2012 atelierul de
documentare foto-video pe tema patrimoniului Roşiei Montane, prima etapă a proiectului Patrimoniul din Roşia Montană in imagini. Scopul acestui proiect l-a constituit realizarea unui repertoriu al
elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zona. La
scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii
vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia.

O primă selecţie de 60 de imagini fotografice realizate în cadrul
programului de documentare au fost prezentate într-o serie de expoziţii
organizate în ţară, începând cu luna august 2012. În perioada 15-19
august, în cadrul festivalului FânFest organizat anual la Roşia Montană a fost inaugurată prima expoziţie de fotografie cuprinsă în acest
program. Au urmat Clujul în perioada 25-30 septembrie 2012, expoziţia fiind
găzduită de Bastionul Croitorilor şi Bucureştiul, unde fotografiile
şi-au gasit locul în Casa Ion Mincu.