Reabilitarea Teatrului de vara si Cinema Capitol

 Reabilitarea Teatrului de vară şi Cinema Capitol este demersul prin care se doreşte reactivarea ansamblului de patrimoniu cuprins între Bulevardul Elisabeta nr. 36 si Str. C-tin Mille nr. 13.
De-a lungul timpului teatrul şi cinematograful au jucat un rol important în dezvoltarea oraşului şi culturii Bucureştene.
Din punct de vedere social, reabilitarea păstrează identitatea societătii şi a oraşului; cultural, ea este menită să identifice şi să transmită mai departe valori artistice, arhitecturale, arheologice şi documentare – păstrate pentru calităţile lor intriseci şi pentru contribuţia acestora la identitatea oraşului; economic, pentru că refoloseşte fondul construit, se salvează astfel energie, se evită costurile demolării şi se refolosesc serviciile şi infrastructura existentă.
Refolosirea spaţiilor de patrimoniu cultural şi arhitectural este cea mai îndrăzneaţă şi dificilă formă de punere în valoare a patrimoniului. Este un moment în care o cladire dezafectată reintră în circuitul public, controlat sau nu, expunând-o astfel privirii dar si folosinţelor curente.
Ansamblul Teatrul de vară şi Cinema CAPITOL, ca încadrare în orașul București, se afla în zona protejată - bulevardul haussmannian, un segment distinct al axei majore est-vest.

Parcela pe care se întinde ansamblul de patrimoniu este formată din:

1916 Teatrul si grădina de vara: initial se numea Teatrul de vară Alhambra şi a fost construit de arh. Nicloaie Nenciulescu în stil eclectic. Lucrările de stucatură, cariatidele şi stalurile au fost executate de sculptorul Spiridon Georgescu.

1923 Cinema CAPITOL, realizat prin transformarea casei dr. Dobrovici în foyer şi aparat de intrare cât şi adăugarea unei săli de cinematograf intitulată la acea vreme Cinema Clasic, arh. necunoscut. Inaugurarea a avut loc în anul 1923.

1938 Cinema CAPITOL: după schimbarea numelui din Cinema Clasic, se reface faţada şi aparatul de intrare în stil modernist de catre arh. Henrieta Delavrancea Gibory.