Parc natural urban Vacaresti

Câteva capitale din lume au constituit rezervaţii urbane, locuri din oraș unde natura, izgonită cu secole în urmă, înflorește din nou.
În unele cazuri, a fost decizia cetățenilor, care, cu costuri mari, au adus sălbăticia în mijlocul oamenilor. Dar alteori sălbăticia a venit neinvitată, fără cheltuieli de instalare, ocupând un spațiu ce nu-i fusese de fapt repartizat. Rezervațiile naturale urbane sunt atracții turistice, locuri de recreere și ne dau speranța că o reconciliere între comunitățile umane și viețuitoarele sălbatice poate fi posibilă.
Bucureștiul are șansa de a constitui fără mare cheltuială o remarcabilă rezervație urbană. Un concurs excepțional de împrejurări face ca în inima capitalei noastre, sufocate deja de clădiri, să fi rămas o oază de natură, cu un ecosistem complex și variat. O demonstrație a forței pe care o are biodiversitatea României, care mai este încă un fel de Arcă a lui Noe pentru viețuitoarele continentului. O mică Deltă, dar cel mai mare parc din București, cu o suprafață de 190 de hectare, adică un metru pătrat de natură pentru fiecare bucureștean.
Este posibil ca interesele dezvoltatorilor imobiliari să se opună acestei idei. De cealaltă parte a baricadei se află în prezent echipa National Geographic, cercetători și fotografi pasionați, iubitori de natură și, sperăm noi, mii de alți bucureșteni.
Cristian Lascu
(Acest editorial a apărut în revista National Geographic din mai 2012)