Fundatia Löwendal

Fundația Löwendal, înființată în 10 mai 2010 de către Ariadna Avram, prezintă publicului peste 500 de lucrări de pictură, grafică, schițe de decoruri și costume de scenografie, manuscrise și corespondență - ale inspiratului artist George Baron Löwendal, care lucra cu aceeași ușurință într-o tentă modernistă sau într-una tradiționalistă, nu fără a-și impune însă, întotdeauna, amprenta și viziunea sa artistică atât de personale.
Operele prezentate fac parte din arhiva Fundației Löwendal, rezultat al reunirii colecțiilor fiicelor artistului, actrița Irina Dall și profesoara Lydia Löwendal-Papae împreună cu soțul acesteia, arhitectul Mihai Papae. Ariadna Avram, fiica Irinei și fondatoarea Fundației Löwendal, a îmbogățit fondul existent prin ulterioare achiziții de lucrări ale artistului, rotunjind astfel imaginea unei opere plină de o exuberanță a retrasării lumii văzută de un ochi sensibil nu numai la estetic, dar, deopotrivă, conștient de dimesiunea etică a actului artistic.
Dincolo de preocuparea sa cardinală - valorificarea și circumscrierea creației lui Löwendal în mișcarea artistică românească și europeană din prima jumătate a secolului XX - Fundația Löwendal și-a propus să sprijine și să încurajeze arta contemporană. În acest scop, găzduiește expoziții, dezbateri, lansări de cărți și reviste, devenind, un reper al scenei culturale bucureștene.

Clădirea în care își desfășoară activitatea Fundația Löwendal este monument de arhitectură emblematică a stilului neoromânesc, realizată de arhitectul Petre Antonescu în anul 1910 și face parte din planul urbanistic Lotizarea și Parcul Ioanid. Cunoscută bucureștenilor ca „zona de ambasade”, cartierul de vile care are în centru Parcul Ioanid (actualmente Parcul Ion Voicu), mărginit de străzile Polonă, Aurel Vlaicu, Dumbrava Roșie și Bulevardul Dacia, a fost conceput după modelul scuarurilor englezești și al parcurilor franțuzești precum Parcul Monceaux din Paris.

În perioada Street Delivery, 14-16 iunie 2013, Fundația Löwendal este deschisă publicului pentru vizitare și cu expozițiile de scenografie și grafică ,,De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu”, în intervalul orar 10.00 -19.00, vineri și sâmbătă. Duminică expoziția se va încheia la ora 18:00.