VIER PFOTEN Romania – „Sa invatam copiii sa protejeze animalele”

Copiii sunt martori, fără vina lor, la suferința animalelor: animale fără stăpân de pe străzile orașului, animale sacrificate, animale de companie chinuite, animale sălbatice folosite drept „fotomodele”, animale din grădinile zoologice, vânătoarea, animalele de circ. Violențele asupra animalelor prezentate în mass-media sunt imagini la care copiii sunt expuși cu regularitate. Indiferența adulților față de problematica animalelor este, din păcate, un exemplu pentru copii.
Prin proiectul „Copiii învață să protejeze animalele”, VIER PFOTEN își propune să arate că, prin educație, în timp, această atitudine poate fi schimbată. Acest lucru se poate face doar prin respect față de viața și nevoile animalelor, prin cunoașterea, înțelegerea și responsabilitatea față de ființele care nu se pot exprima prin cuvinte și care nu își pot apăra drepturile.
Copiii trebuie să știe că doar oamenii sunt cei care pot face ceva pentru a îmbunătăți viața animalelor. În cadrul activităţilor desfăşurate, copiii sunt puşi în situaţia de a interacţiona cu animalele, de a învăţa despre acestea, de a identifica şi de a găsi soluţii pentru situaţiile în care ajung animalele. Cursurile sunt în totalitate interactive şi urmăresc dezvoltarea emoţional-afectivă a copiilor, motiv pentru care nici nu implică teme ulterioare. Pe lângă acestea, copiii pot participa la activităţi creative si recreative speciale.
Cea mai mare bucurie pentru copiii incluşi în program este întâlnirea cu căţeii şi cu dresorii din programul "Câini pentru oameni", un alt proiect major al VIER PFOTEN. Câinii maidanezi sunt pregătiţi special pentru a face terapie asistată de animale, cu scopul a interacţiona cu persoane cu dizabilităţi psiho-motorii.
Tibi, Tuca și Mulan, însoţiţi de dresorii lor, le arată copiilor ce poate să facă un câine de pe stradă dacă este îngrijit şi iubit. Pentru căţei nu e deloc o muncă uşoară, dar fac faţă cu brio asaltului a zeci de copii, fiind calmi şi foarte prietenoşi.